Działać, aby dobrze żywić ludzi

ICC PASŁĘK

Najwyższej jakości zamienniki mleka, a także sery, masła i miksy tłuszczowe – wszystko doskonałej jakości, wytwarzane w sterylnie czystych warunkach i ekologicznym otoczeniu, na skraju Powiśla i Warmii.
więcej >

  • Français
  • English
  • Polski

Sery ICC Pasłęk

Slide 1. Lorem isupm
Najwyższej jakości zamienniki mleka, a także sery, masła i miksy tłuszczowe – wszystko doskonałej jakości, wytwarzane w sterylnie czystych warunkach i ekologicznym otoczeniu, na skraju Powiśla i Warmii.
Jeszcze przed wojną, założony w XIII wieku, Pasłęk nazywał się Pruską Holandią. Nie bez powodu.

Oczywiście zakład mleczarski powstał tu dużo później, bo jego budowa rozpoczęła sie z rozmachem w połowie lat 70, gdy – jako pierwsza – ruszyła serownia. To właśnie wtedy zaczęła się nasza historia. Na wydziale serowni produkcja już wtedy szła pełną parą, a zakład słynął wówczas przede wszystkim z produkcji sera. Z czasem powstały jednak wydział produkcji ogólnej i wydział proszkowni, które sprawiły że sztandarowych produktów jest o wiele więcej.

Po zmianach ustrojowych, zakład przekształcono w Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Pasłęku i w ten sposób działał on przez kilka kolejnych lat. Natomiast na początku 1994 roku pasłęcka spółdzielnia i amerykańska firma Land O’Lakes USA powołały do życia spółkę Sery ICC Pasłęk. Niedługo później spółka wprowadziła na rynek kojarzone do dziś produkty: masło z dodatkami, masło puszyste, sery pasteryzowane La Festa, sery szwajcarskie Cramber, Edelweiss i Helvetia oraz sery typu holenderskiego BabyGouda, Prima Gouda i Piccolo.

Jednocześnie, już wtedy zgodnie z obecną dewizą spółki i całego koncernu („Działać, aby dobrze żywić ludzi”), firma pracowała na swoją reputację i kolejne certyfikaty (m.in. ISO, HACCP, godło „Teraz Polska” za ser Gouda Marmurkowy). Sami wysoko zawieszaliśmy sobie poprzeczkę i dzięki temu zdobyliśmy m.in. pozwolenie na sprzedaż produktów do USA, Kanady, Brazylii i większości krajów azjatyckich. Natomiast Eksportowy Certyfikat Unijny, umożliwiający sprzedaż produktów do krajów Unii Europejskiej, Pasłęk posiadał jeszcze przed przystąpieniem Polski do Wspólnoty.

Jeszcze wcześniej, bo w 2002 roku zarządzanie firmą przejął jeden z największych producentów serów na świecie Grupa Bongrain.

Obok produkcji serów i masła (m.in. znanego Extra Miksu Pasłeckiego), Pasłęk wyspecjalizował się również w produkcji dodatków mleczarskich. Zamienniki mleka i śmietanki, proszek jogurtowy i serowy, serwatka w proszku demineralizowana i serwatka słodka, śmietanka i maślanka w proszku oraz mleko w proszku odtłuszczone i pełne. Sporo. I dzięki temu Pasłęk stał się liderem w dziedzinie zamienników. To właśnie tych dodatków, niezbędnych do tworzenia wielu znakomitych produktów, produkuje się u nas najwięcej – ponad 7 tys. ton rocznie!

Na taki wynik i rynkową pozycję składają się nieustannie wprowadzane innowacje, zaawansowana technologia i umiejętność odpowiadania na zróżnicowane potrzeby klientów. Podążamy za nimi.